dinsdag 8 juni 2010

LP160: de lumineuze nieuwkomer van Lumopro

Door: Erwin Stok
De opvolger van de LP120 is eindelijk beschikbaar.
Cameratools heeft het voor elkaar gekregen om meteen beslag te leggen op deze versgebakken strobistflitsers. Tijd voor een review.


Verpakking en eerste indruk
De doos van deze flitser doet al meteen een stuk sjieker aan dan die van z'n voorganger. De donkerrode ondergrond met daarop in glanzend zwart "LumoPro LP160" maakt meteen nieuwsgierig.
In de doos tref je naast de flitser een voetje, om de flitser standalone te gebruiken, een diffuus kapje, een sync kabeltje en een handleiding aan. Alles netjes verpakt ik bubbeltjesplastic om transportschade te voorkomen.
Qua uiterlijk lijkt het niet op een doorontwikkelde LP120. Ik heb de indruk dat de designafdeling weer bij nul is begonnen. De bediening oogt simpel en doeltreffend zonder overtollige toeters en bellen. De bouwkwaliteit lijkt op het eerste oog goed. Het ietwat wankele plastic voetje van de LP120 heeft plaats gemaakt voor een stevige metalen voet die goed is vast te klemmen in een flitsschoen. De flitser voelt degelijk aan zonder het extra gewicht van een dedicated flitser zoals een SB900 of 580EXII.
Wat mij opvalt is dat de flitser twee ready-leds aan boord heeft. Één aan de achterkant (standaard) en een extra led aan de voorkant zodat je altijd kunt zien wanneer de flitser weer helemaal is opgeladen.
De automatische standby die na 30 minuten ingaat kan batterijen sparen. Maar dat zal de praktijk moeten leren.

Flitsstanden
Waar de LP120 bij 1/32 ophield gaat deze nog een stop verder terug naar 1/64'e
Dat is vooral handig als je wat subtieler te werk wilt gaan met bijv. een slashlight of je wilt een snufje rimlight op een klein deel van je onderwerp. bij produkt- of macrofotografie is het ook fijn als je het flitsvermogen flink kunt smoren.

Zoomstanden
De zoomkop is bij deze flitser uitgerust met een motor en kan dus niet meer met de rits/rats manier worden ingesteld. Op de achterkant van de flitser is een knopje opgenomen met daarachter een rijtje leds waarmee de zoomstand kan worden gekozen. Afgezien van een duidelijker zicht op de ingestelde zoomstand, kan ik de toegevoegde waarde verder niet direct vinden.
Door de smalle lichtstroom bij een maximale zoomstand(105mm) krik je de effectieve opbrengst aanzienlijk op. Zo kan deze flitser zich heel goed meten met de nieuwste Nikon en Canon flitsers.

Aansluitingen
De flitser kan op vier manieren worden getriggerd. Via een flitsschoen van bijv. een radiotrigger zoals de CactusV4 of de Yongnuo RF602, via de Prontor Compur uitgang, via een 3,5mm uitgang of door een optische puls van een andere flitser of popup flitser op de camera. Het vernuftige hierbij is dat de LP160 een eventuele voorflits (meetflits) kan negeren zodat ze niet te vroeg afgaat. Iets dat bij de voorganger wel  gebeurde.

Recycletime
Op dit vlak heeft de lumopro geen grote sprong gemaakt.
Na een ontlading op vol vermogen heeft het beestje 4 seconden nodig om helemaal op te laden.
Als je op 1/4 vermogen werkt kun je bijna constant doorwerken. Deze stand heeft dan ook m'n voorkeur.

Lichtopbrengst
Een eerste test die ik altijd doe is recht in de flitser kijken als ik deze op vol vermogen laat afgaan. Het kwadraat van het aantal vingers dat ik daarna niet meer kan tellen is omgekeerd evenredig aan het richtgetal van de flitser. Probeer het zelf maar eens uit.
Met een flitsmeter in de hand heb ik de LP160 naast een LP120 en een SB800 opgesteld.
Alles op een zoomstand van 35mm ingesteld en op vol vermogen geflitst en op één meter afstand gemeten.
De SB800 en de LP160 trekken qua flitsvermogen gelijk op.
De LP120 blijft hier een volle stop achter.

Specs
Op de site van Cameratools lees je alle specs van deze flitser.

Conclusie
Als je als strobistfotograaf gewend bent om je flitsers handmatig in te stellen, en je wilt het maximale vermogen, dan kun je niet om de LP160 heen. LumoPro heeft een knappe prestatie geleverd door een flitser te ontwikkelen die zich qua lichtopbrengst met de grote jongens zoals Canon en Nikon kan meten maar veel goedkoper in aanschaf is. De prettige bediening en slimme extraatjes maken deze flitser in mijn optiek een must have. Natuurlijk is dit geen match voor een Profoto flitsset maar ach... met drie of vier LP160 flitsers op één statief kom je ook een heel eind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten