vrijdag 12 maart 2010

Review Yongnuo RF-602 triggerset

RF-602_boxedDoor: Erwin Stok
Ik zag op de site van Fotoshop Aalten al een tijdje de Yongnuo RF602 triggersets staan. Hoewel ik altijd met Cactus triggers werk, kon ik de verleiding niet weerstaan om een setje te bestellen. Het voelde bijna als vreemdgaan.

De levertijd was boven verwachting.
Binnen twee dagen was alles netjes afgeleverd.

Verpakking en eerste indruk
De set zat niet in zo'n vervelende blisterverpakking die je met geweld moet stukknippen en waaraan je je handen bijna aan open haalt, maar in een transparante doos waaruit je de kartonnen achterkant makkelijk wegschuift.
De verpakking bestaat uit:
  • Handleiding in het engels
  • 1x Lithium CR2 batterij voor de zender
  • 2x Duracell AAA batterijen
  • 1x verloopstekker van 3mm naar 6mm - kan gebruikt voor voor studioflitsers
  • 1x krulkabel van ontvanger naar camera (camera op afstand bedienen)
  • 1x krulkabel van ontvanger naar externe (studio) flitser of een dedicated speedlight van een ander merk.

Wat mij meteen opviel was de hoeveelheid aandacht die er was besteed aan het verpakken van de set. Alle batterij-vakjes waren opgevuld met zakjes silica gel waarmee vochtproblemen worden voorkomen en in plaats van el-cheapo batterijen trof ik orginele Duracell batterijen aan.
De verbindingskabeltjes zijn van een degelijke kwaliteit en de connectors zijn voorzien van lichtmetalen schroefdraad hulsjes. Wat ik op de ontvanger aantrof was een klein gaatje in de flitsschoen.  Dit voorkomt dat een Nikon flitser per ongeluk uit het voetje valt. Iets dat me bij de Cactus V4 al een paar keer was gebeurd. En daar wordt een fotograaf niet vrolijk van. Klein detail dus maar wel zeer waardevol. Al met al is de eerste indruk is dat alles keurig en volledig is verpakt en dat er veel aandacht is gegeven aan het ontwerp/productieproces.

2.4GHz versus 433MHz
De meeste triggers in deze prijsklasse bevinden zich in het 433MHz frequentiebereik en hebben een paar nadelen ten opzichte van de RF602. Het bereik is in de meeste gevallen niet groter dan 20 meter en de signaalsterkte neemt door muren en andere obstakels vrij snel af. In veel gevallen geeft dat echter geen problemen.

De RF602 zender en ontvanger zitten in het frequentiebereik van 2.4GHz en maken gebruik van de spread spectrum techniek wat inhoud dat er minder kans op interferentie van buitenaf is. Het signaal wordt daardoor beter en schoner door de ontvangers opgepakt. Theoretisch schijnt  een signaal van 2.4GHz betrouwbaarder te zijn dan een signaal van 433MHz.

Praktijk
Door een toneelvereniging ben ik gevraagd in een heel korte tijd (vlak voor de voorstelling) portretten te maken van de spelers. Dat moest op het toneel gebeuren. Het opzetten, schieten en afbreken moest binnen een half uur voor de voorstelling worden gedaan. Snel een Nikon SB800(key), Sigma EF500DG Super(slash), en één lumopro LP120 flister(background) opgesteld. Doordat de aan/uit schakelaars van de triggers goed bereikbaar zijn, kon ik de flitsers makkelijk afzonderlijk instellen.
De synchronisatietijd kon ik op m'n S5Pro op maximaal zetten (1/250 sec). M'n Nikon D70 kan met deze set probleemloos tot 1/800 sec. gaan door z'n elektronische sluiter.


De spelers één voor één op het toneel laten komen en snel de foto's gemaakt.
In een korte tijd een serie foto's genomen zonder ook maar één misfire.


Hieronder:  één setupfoto en twee portretten uit een hele serie.




De triggers reageerden acuraat en betrouwbaar en hadden geen enkele last van interferentie van alle elektronica die rondom het toneel was opgesteld. Ook van achter uit de zaal (ca.30 meter) kon ik de set zonder problemen aansturen. Wat me tevens blij maakte is dat de Sigma flitser door de automatische standby niet meer in slaap viel. De RF602 ontvanger zorgt ervoor dat de flister wakker blijft. Ik had de sigma door die standby al afgeschreven maar nu krijgt deze ook weer een plekje in m'n strobist koffer. Tja... hoe meer flitsers hoe meer vreugd!

rf-602_shuttermodeDraadloze ontspanner
Een dag later heb ik de tiggerset gebruikt om m'n camera op afstand te bedienen.
In één woord perfect. Scherpstellen en afdrukken kan van grote afstand worden gedaan. Voor het maken van groepsfoto's vanaf statief is dit echt handig. Je kunt als fotograaf de groep arrangeren, snel een stapje opzij doen en afdrukken of naast je camera gaan staan en onopvallend afdrukken voor de meer spontane foto's. De toepassingen zijn legio.

Conclusie
Ofschoon ik met andere triggers zoals de cactus V4 redelijk goede ervaringen heb, heeft deze set toch echt m'n voorkeur. De set voelt professioneel aan en die enkele misfire die ik met m'n vorige triggers een beetje op de koop toe nam, blijkt nu helemaal niet meer voor te komen. Dat flitsers met een automatische standby wakker worden gehouden is een heel fijne bijkomstigheid en het feit dat je de set ook kunt gebruiken om je camera te triggeren maakt het een waardevolle investering.

Specificaties
Bereik 100 meter (in de praktijk zelfs een stuk meer).
15 kanalen, 2.4Ghz draadloos
Maat zender : 38.4 x 48 x 27mm
Maat ontvanger: 33 x 78 x 26mm

Leverancier: www.fotoshopaalten.nl

1 opmerking:

  1. Deze triggers kun je ook op Ebay.co.uk bestellen. Voor 38 Dollar inclusief verzendkosten heb je ze dan in huis. Dat scheelt een boel geld. Nog hartelijk dank voor de boeiende strobist cursis bij CameraTools.

    Groet,

    Klaas

    BeantwoordenVerwijderen